Méhegészségügy településünkön

Minden évben kötelezõ a helyi önkormányzathoz bejelenteni a méhészkedés tényét ...

Minden évben kötelező a helyi önkormányzathoz bejelenteni a méhészkedés tényét, a méhcsaládok számát, február 28-ig (70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet alapján). Az új méhészeti tevékenység megkezdését 8 napon belül kell lejelenteni.
A méheket kötelező regisztrálni az TIR ENAR állatnyilvántartóba is, illetve a családszámváltozást évente módosítani szükséges a rendszerben (119/2007. (X. 18.) FVM rendelet alapján).
Az állatnyilvántartóba történő bejelentés elmulasztásának büntetésére egyre gyakrabban van példa. Támogatás és kártalanítás pedig nem fizethető a nem jogkövető méhészek számára.  Aki idegen méhrajt talál, lát az erdőben, kéményben, faház falában, tetőtérben, redőnytokban, bárhol, az kérem jelezze, mert 2014-ben Őrbottyánban három méhész teljes méhállományát el kellett égetnünk a nyúlós költésrothadás nevű betegség miatt.
A körzetben Csomádon egy méhész, Váckisújfalun szintén egy méhész járt így tavaly. Egy méhészet miatt áthúzódó zárlat van érvényben. Ha nem találunk betegségre utaló jelet április 30-ig, akkor a váci járási főállatorvos feloldja a zárlatot. A zárlat ideje alatt ki nem vihető és be nem hozható méhcsalád Őrbottyánba.  A méhrajok befogására ismerős méhészt vagy engem kérjenek meg. A nevezett betegség jelen lehet ezekben a rajokban. Atkafertőzöttségük valószínűleg magas, ami további gondot jelent a helyi méhészek számára az atkával való visszafertőződés miatt.  Fontos jelezni azt is, ha ismeretlen méhállományt, kaptárakat látnak valahol, szintén a méhegészségügyi problémák és a szabályok be nem tartása miatt.

Segítségüket előre is köszönöm!

 

Szabó Adrienn

Őrbottyán, Váckisújfalu, Csomád méhegészségügyi felelőse
Mobilszám: 30/529-1727, 70/529-1727
Vezetékes telefon: 28/788-081
E-mail: 
Cím: Őrbottyán, Gyár u. 46.