Figyelmeztető előrejelzés vasárnap éjfélig

Szél, hófúvás, extrém hideg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése Magyarország területére vonatkozóan, 2017.január 8. vasárnap éjfélig:

 

Péntek:
Délkeleten valamint a Nyugat-Dunántúlon sok lesz a felhő, másutt többnyire derült, napos idő várható. A délnyugati vidékeken eshet nem számottevő mennyiségű hó. Az északi szélből a Dunántúl középső területein több helyen fordulhat elő 90 km/h feletti széllökés (a Balatonnál továbbra is lehetnek 100 km/h-t meghaladó lökések). Az északkeleti országrészben helyenként 90 km/h felett is alakulhat a legerősebb széllökések értéke. Leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hóval borított tájakon a szél hordhatja a havat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet-7, -15 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben lesz a leghidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet -4, -11 fok között valószínű, az Észak-Alföldön lesz a leghidegebb.

 

Szombat: 

Többnyire napos idő lesz, a Tiszántúlon és az Alpokalján lehetnek felhősebb körzetek. Keleten egy-egy helyen kisebb havazás előfordulhat (lepel-1 cm friss hóval). Az északi, északkeleti szél a középső területek kivételével megerősödik, a Bakonyban és a Zemplén környékén viharossá fokozódik (40-70 km/h). A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -12, 17 fok között alakul, de a hóval borított, illetve szélvédett tájakon -20, -22 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -5, -12 fok között valószínű.

 

Vasárnap: 

A középső országrészben kevés lesz a felhő, de a Tiszántúlon és a Nyugat-Dunántúlon erősebben felhős időszakok is lesznek, az Alpokalján lesz a legzártabb a felhőzet. A Nyugat-Dunántúlon és a keleti határszélen fordulhat elő havazás, a friss hóréteg vastagsága lepel -3 cm között alakul. Az északi, északkeleti szél a középső országrész kivételével többfelé megerősödik, a legerősebb széllökések a Bakonyban, a Kisalföldön és az Észak-Alföldön lesznek (40-50 km/h), ami ezeken a helyeken hófúvásokat eredményezhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -15, 20 fok között alakul, de a hóval borított, illetve szélvédett tájakon -22, -24 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon -2, -5, másutt -5, -10 fok között valószínű.