Gyűjtsd szelektíven a csomagolási hulladékot!

A környezet megóvása Nálad kezdődik

Felmerült már a kérdés, hogyan tudnál tenni környezeted megóvása érdekében?
Gyűjtsd szelektíven a csomagolási hulladékot!

Társaságunk, a DTkH Nonprofit Kft. a környezettudatosság jegyében, a közszolgáltatás keretein belül, Ügyfeleink kényelmi szempontjait szem előtt tartva, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is végez.

Ez azt jelenti, hogy a településen meghirdetett járatterv szerint összegyűjtjük az ingatlanok elé, átlátszó színű DTKH-s emblémás zsákokban kihelyezett szelektív csomagolási hulladékot (papír, fém, műanyag, tetrapack).

A mindenkori begyűjtéssel egyidejűleg munkatársaink cserezsákot (csomagolási hulladék

gyűjtésére szolgáló, ÁTLÁTSZÓ színű, DTkH emblémás) adnak.

A csomagolási hulladék bármely átlátszó zsákban is kihelyezhető a megadott gyűjtési napon.

Eddig egyszerűen hangzik, és ez a gyakorlatban is ilyen egyszerű! Járjuk körbe a szelektív gyűjtést, hogyan végezzük jól!

Mi kerülhet az ÁTLÁTSZÓ zsákba?

  • papír (tisztán, laposra hajtogatva): kartondoboz, hullámpapír, élelmiszerek és kozmetikai cikkek papírdobozai, színes és feketefehér újság, szórólap, prospektus, irodai papír, füzet.
  • műanyag (kiöblítve, laposra taposva): színes- és víztiszta PET palack, kupak (üdítős, ásványvizes), kozmetikai és tisztítószerek flakonjai (pl: samponos, öblítős, mosogatószeres), reklámszatyor, nylonzacskó, csomagolófólia, fólia (zsugor és strech), joghurtos, tejfölös és margarinos dobozok,
  • fém- és italos kartondoboz (kiöblítve, laposra taposva): fém italos doboz (pl: üdítős, sörös, energiaitalos), tartós tej és üdítők dobozai (TetraPack), konzervdoboz

Lapítsd, taposd, tömörítsd!

Tapossa laposraA gyűjtés egyik FONTOS momentuma, hogy lehetőség szerint a zsákba a lehető legkisebb térfogattal helyezd el a műanyag palackokat, flakonokat, dobozokat! Lapítsd ki az italos kartonokat, a palackokat is. A műanyag kupakokat nem szükséges visszacsavarni! Mindezek elősegítik, hogy több csomagolóanyag férjen a zsákokba, ezáltal a gyűjtőjárművekbe is!

Hidd el, jól megférnek egymás mellett!

Ne botránkozz meg azon, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékokat összeöntjük! Az összegyűjtött csomagolási hulladékokat válogatóműveinkbe szállítjuk, ahol megtörténik a frakciók utólagos külön válogatása. A frakciók együttes gyűjtésének  egyrészt gazdaságossági okai vannak, illetve a korábban a gyűjtőszigeteken alkalmazott frakciónkénti különgyűjtés csekély mértékben valósult meg, ezért minden esetben így is szükséges volt az utólagos válogatás!

Kiöblítve?! IGEN!

Egyes flakonokat, ételes dobozokat és olajos palackokat elvileg el kellene mosogatni, mielőtt a zsákba kerülnek. Sokakban megfogalmazódik, hogy a mosogatással azonban vizet pocsékolunk, és ezzel többet ártunk a környezetünknek. Vagy mégsem? Nem azt várjuk el, hogy patyolat tiszta legyen, csupán azt, hogy makacs szennyeződések ne legyenek benne/rajta. Elég, ha például a mosogatás végén a mosogatóvízben átöblítjük, vagy szükség szerint szivaccsal eltávolítjuk a  szennyeződéseket!
Különösen fontos mozzanata ez a gyűjtésnek, mivel ugyanabba a zsákba kell rakni az összes szelektíven gyűjtött hulladékot (vagyis a műanyag, a papír és a fém együtt) és ha más anyagokkal szennyeződnek, sajnos nem hasznosíthatóak újra! Az sem elhanyagolható szempont, hogy otthon sem büdösödnek a zsákban az elszállítás időpontjáig.

Most beszéljük arról is, mit ne tegyél!

STOPNE tegyél az ÁTLÁTSZÓ zsákba üveget, használt papír zsebkendőt, szalvétákat, felvágottak csomagolását, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), ezek a kommunális edénybe kell, hogy kerüljenek!

A színes és színtelen öblös üveg (italos üveg) elhelyezésére keresd a településen kihelyezett üveggyűjtő konténereket! Köszönjük!

Amennyiben mégis előfordult, hogy szennyezett vagy szelektíven nem gyűjthető hulladékot helyeztél a szelektíves zsákba, ne aggódj, az utólagosan a válogatás során a hasznosítható anyagoktól elkülönítve, a háztartási hulladékokkal együtt került ártalmatlanításra!

Segítsd munkánkat, csak az újrahasznosításra alkalmas hulladékokat gyűjtsd szelektíven!

 

Ne aggódj, hamarosan rutinná válik!

Ha elsőre nem is sikerült megjegyezned a gyűjthető hulladékfajtákat, akkor sincs probléma!
ÁTLÁTSZÓ zsákunkra rányomtattuk, milyen hulladékok kerülhetnek bele. A szelektív hulladékgyűjtés időpontjairól a www.dtkh.hu oldalon tájékozódhatsz. További kérdések esetén Ügyfélszolgálataink elérhetőségein állunk szíves rendelkezésedre!

Itt a lehetőség, valóban otthon kezdődik a környezet megóvása!
Gyűjtsünk együtt!

DTkH Nonprofit Kft.