Mitől lesz profi valaki?

Magyar János, őrbottyáni autóversenyző.

Magyar JánosEgy sportoló esetében felmerülhet, hogy mi az a szint, ami után már profinak számít valaki. Akárhonnan is nézzük Magyar János az élvonalba tartozik. Az őrbottyáni versenyző augusztus közepén a Slovakiaringen ezt újra bizonyította.

Időmérőn egy kör alatt pole pozíciót szerezni? Hibátlanul teljesíteni egy hétvégét minden hiba nélkül? Egy technikai hibákkal küszködő autóval legjobb magyarként végezni? Vagy úgy teljesíteni egy hétvégét, hogy minden összeesküdik a pilóta ellen? Magyar Jánosnak idénre minden versenyen jutott valami nehezítő tényező, de talán eddig a Slovakiaring bizonyult a legnehezebbnek.

A problémák már a szabadedzésen elkezdődtek. A technika nem akarta azt, amit Jani. A csapatra az éjszakát szereléssel töltötte. Szombaton, a hétvége első futamán egy jó rajt után, a technikai probléma miatt több pozíciót is vesztett. Ám ahelyett, hogy belenyugodott volna a mezőny második felében való versenyzésnek elkezdte a felzárkózást és több hibátlan előzés után a magyar elszámolás első helyén végzett, ami az FIA CEZ második pozícióját jelentette.

"A kategóriám legjobb pozíciójából várhattam a rajtot, amit jól el is kaptam. Azonban ez egy technikai sport, ami ma megnehezítette az életünket. Hiába kezdtem jól elkezdtem pozíciókat veszteni. Aztán megpróbáltam mindent, amit csak lehetett. Elkezdtem előzgetni. Most éjszaka újra nagy munka vár a fiúkra."

Másnap reggel egy újabb időmérő várt a többszörös bajnok forma autósra. A technikai miatt biztosra ment. Egy gyors kört teljesített, amivel rögtön első lett. Délután a legnagyobb melegben várhatta a második rajtot. Kategóriája legjobbjaként csak egy autó ment Jani előtt. Technikai hiba ide, technikai hiba oda, Jani kihozta a maximumot a versenyből. Egy remek rajt után két körrel később már jóval fiatalabb és erősebb autóval versenyző Paolo Brajnikot támadta, amikor elment a motorerő és végleg kiállni kényszerült.

“Összességében azt gondolom, hogy amit sikerült, azt ki is hoztuk belőle, igaz egy kicsit csalódott vagyok, mert a zóna bajnokságban így a lengyel Mireckij srác pontokban el tudott menni.”

A verseny után nem maradt sok ideje a búslakodásra. Hazaérkezés után rögtön nekivágott a munkának, hogy a következő hétvégén rajthoz tudjon állni. Magyar János továbbra is vezeti a magyar bajnoki pontversenyt, míg a Közép Európai Zóna Bajnokságban a második helyen áll.

Magyar János

Magyar János