Sikeres pályázat

2.857.500.- Ft vissza nem térítendő támogatás az illegális hulladéklerakók felszámolására

Önkormányzatunk ismét sikeres pályázatot nyújtott be az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett „Az illegális hulladéklerakók felszámolása” tárgyú pályázatra.  A Minisztérium 2018. év végén írta ki a pályázatot az önkormányzatok számára, ezzel is segítve az önkormányzatok hulladékgazdálkodással, elhagyott hulladékok kezelésével kapcsolatos munkáját. Az ITM által az Országos Hulladékgazdálkodási Terv céljainak megvalósítása érdekében kiírt pályázat célja a közterületen fellelhető, illegálisan lerakott, elhagyott hulladék felszámolásának (elszállításának és kezelésének) elősegítése. Az ITM az illegális hulladéklerakók felszámolását prioritásként kezeli, a hulladék keletkezés megelőzését a fenntarthatóság egyik kulcsfontosságú elemének tekinti.

A Bíráló Bizottság szakmai értékelése alapján a HILL011 azonosító számú „Illegális hulladéklerakók Őrbottyán Városában” tárgyú pályázat 2.857.500.- Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesül.

A projekt helyszíne Őrbottyán belterületén (Szent István utca 17-19.) található, kizárólagos önkormányzati tulajdonú telek, mely az építési szabályzat szerint közintézmények kialakítására lett kijelölve. Megközelítőleg 400 m3 illegálisan lerakott hulladék található a helyszínen, amelynek egy része lakossági kommunális, másik része építési hulladék, amely szintén a lakosság részéről került a területen illegálisan lerakásra. A 4,5 hektáros hatókörben építés alatt álló egészségház, a tervezett bölcsőde és működő óvoda is megtalálható. az intézmények megközelítése az illegális hulladéklerakó mellett található Szent István utcáról történik, így a hulladék felszámolásával a projekt társadalmi hasznossága is biztosított.