Viharriasztás

Szerda késő délután, este előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben kezdődhet kiterjedt zivatar- és csapadéktevékenység.

Szerdán napközben elsősorban az Alföldön valószínű néhol zivatar, helyenként viharos szél, esetleg jégeső kíséretében. Késő délután, este előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben kezdődhet kiterjedt zivatar- és csapadéktevékenység, mely fokozatosan kelet felé helyeződik. Heves zivatarok is kialakulhatnak károkozó (80-90 km/h-t meghaladó) szélroham és nagyméretű (több cm-es) jég kíséretében. Zivatarokra holnap délutánig számítani kell, de heves kísérőjelenségek ekkor már legfeljebb keleten fordulhatnak elő.

A zivatarokhoz kapcsolódóan több helyen valószínű felhőszakadás is (az ismétlődő és intenzív jelleg miatt kisebb körzetekben akár 50 mm feletti csapadék is lezúdulhat). Emellett csütörtök éjszakáig a lehulló csapadék mennyisége helyenként zivataroktól függetlenül összességében szintén meghaladhatja a 30 mm-t.

Megjegyzés: a mostanihoz hasonló hőhullámokat lezáró, ún. hullámzó frontok átvonulását és az ahhoz kapcsolódó időjárási jelenségek előfordulását a szokásosnál nagyobb bizonytalanság övezi.

Forrás: A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Váci Katasztrófavédelmi Kirendeltsége, az Országos Meteorológiai Szolgálat  tájékoztatása alapján.