A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásról bővebben

Egy gomb megnyomásával házhoz jön a segítség.

Az Őrbottyáni Hírmondó 2020. szeptemberi számában megjelent a jelzőrendszeres házi segítségnyújtással kapcsolatban egy rövid tájékoztatás és egy igényfelmérő nyilatkozat.

Előbbi tájékoztatóval és igényfelmérővel az egyedül élő idős, vagy krónikus betegséggel küzdő lakosságot szólítottuk meg. Információval szolgálhatott írásunk azoknak is, akik nem saját részükre, hanem idős hozzátartozójukat segítenék e szolgáltatáshoz hozzájutni.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtásaA jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, egy olyan szolgáltatás, mely igénybevétele esetén egy apró technikai eszköz segítségével, egy gomb megnyomásával, mindjárt házhoz jön a segítség.

Vészhelyzet, baleset, elesés vagy rosszullét esetén, nem minden esetben tud segítséget hívni az ember, és így kiszolgáltatottá válik, legfőképp, ha egyedül él.

Vészhelyzet esetén, egyetlen gomb megnyomásával-, vagy elesés/ájulás esetén, a hirtelen helyzetváltozást (zuhanást) követve, automatikusan jelez a készülék egy diszpécserközpontba. A diszpécserközpont szakembere azonnal értesíti azt a személyt, az igénybevevő által megnevezett hozzátartozót vagy szervezetet, amely a leghatékonyabban tudja a kritikus helyzetet megoldani.

Ha nincs a közelben segítség, akkor ez a rövid vészjelzés életmentő lehet.

Abban az esetben, ha az idős ember, az egyedüllétből adódóan, akár egészségügyi problémán kívül, más területen kér segítséget, úgy a diszpécserközpont, a kétirányú beszédkommunikációra képes készülék használata segítségével feltárja a problémát, és akár a tűzoltókat, rendőrséget vagy épp a helyi polgárőrszervezetet értesíti, a probléma megoldása érdekében.

Összegezhetjük, hogy ez a készülék nem csupán egészségügyi vészhelyzetek esetén tud mentőöv lenni, hanem a problémák szélesebb területén.

A leendő szolgáltatás bővítését, kellő számú igénybevétel esetén, gondozói segítségnyújtással tervezzük bővíteni. Amennyiben az igénylők száma nem teszi lehetővé a gondozói háttér bővítését, abban az esetben az önkormányzat közbenjárásával tesszük elérhetővé e szolgáltatást.

Amennyiben érdeklődik az említett szolgáltatással kapcsolatban, kérem, hívja a 28/360262 telefonszámot, ahol kollégáink szívesen tájékoztatják a tervezett szolgáltatás igénybevételének módjáról.

Abban az esetben, ha eldöntötte azt, hogy igényelné a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, vegye kezébe a szeptemberi Hírmondó újságot, és a benne található igényfelmérő nyilatkozatot, kitöltve juttassa el az Őrbottyáni Segítő Kéz Szociális Szolgálathoz, a 2162 Őrbottyán, Fő út 101. szám alá.

Kollégáimmal várjuk érdeklődő telefonhívásaikat és a kitöltött szándéknyilatkozatokat.

Muzsay Márta
intézményvezető

Csatolt dokumentumok: