Közös kulturális élet és hagyományőrzés Csemadok OV Nyitra és Őrbottyán község együttműködésében

Sajtóközlemény

                                                        Interreg

Közös pályázatot valósított meg Őrbottyán és a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya.

A „Közös kulturális élet és hagyományőrzés Csemadok OV Nitra és Őrbottyán község együttműködésében” (kódja: SKHU/WETA/1901/4.1/345) az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával (49 860,10 Euró) valósult meg. Célja a határon átnyúló együttműködések erősítése, a hagyományápolás, a kultúraközvetítés, a turisztikai fellendülés és a nemzeti identitástudat megalapozása volt.

A pályázat részeként Őrbottyán átfogó településfásítási programot valósított meg: 2021. október 23-án 250 db fa került kiültetésre (62 db oszlopos juhar, 62 db gömb juhar, 62 db vérszilva, 32 db nagylevelű hárs és 32 db ezüst hárs) közös faültetési rendezvény keretén belül; mintegy 100 fő részvételével, a lakosság és civil szervezetek bevonásával.

A projekt keretében egy, a település természeti értékeit bemutató kiadvány is készült 4000 példányban. Mindeközben a főpartner, Csemadok Nyitrai Területi Választmánya két rendezvényt szervezett a pályázati forrásból.
2021. július 4-én rendezték meg a Gyermeklánc Fesztivált Alsóbodokon, ahol a résztvevő ifjúság megismerhette őseink kultúráját annak érdekében, hogy ezt a tudást majd továbbadhassa, hiszen „hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket“. A színes zenei és kulturális programokon őrbottyáni gyermekek is részt vettek.

2021. július 9-én vette kezdetét a háromnapos Generációk találkozója, amelyet idén már 19. alkalommal rendeztek meg – ezúttal Kalászon. A hagyományőrző, kézműves és zenei programokon, előadásokon mintegy 5000 fő vett részt – köztük mi, Őrbottyániak is.

S hogy honnan indult a közös pályázat ötlete? Őrbottyán és a Csemadok évek óta együttműködik: rendezvényeinket közösen szervezzük meg; részt veszünk egymás eseményein. Programjainkon a határmenti lakosság mindig megtalálja a számára megfelelőt; legyen szó akár hagyományőrzésről, akár gyermekprogramokról.

A két település önkormányzatának azonban évek óta tartó együttműködése ellenére sem sikerült a lakosságot és a régióban működő civil szervezeteket közel hoznia egymáshoz, ezzel kihasználva a határon átnyúló együttműködést teljes egészében.
Közös pályázatunknak köszönhetően létrejövő kulturális rendezvényeink lehetőséget adtak arra, hogy a község közösségei között kialakuljon az együttműködés – az egyesületek, intézmények és a családok, egyének között. Ennek köszönhetően gazdagodott a kulturális élet, bővült a szabadidős tevékenységek tárháza és fejlődhetett a turizmus is. Bízunk benne, hogy ez az együttműködés a jövőben tovább folytatódhat majd.

Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

További információért forduljon bizalommal:
Szabó István Ferenc
polgármester, Őrbottyán
E-mail:
Telefonszám: +36 26 360 044
Honlap: www.orbottyan.hu

Európai regionális Fejlesztési Alap