Jó tanácsok időseknek

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya összeállított egy hírlevelet időskorúak számára, az áldozattá válás megelőzése céljából.

Hasznos tanácsok:

  • Mindenképpen gondoskodjon otthona biztonságáról! Amennyiben lehetősége van arra, hogy „korszerű” riasztóberendezéssel védje otthonát, azt feltétlenül tegye meg. Az ajtó nyitás védelmében biztonsági lánc, kémlelőnyílás, biztonsági keresztzár, valamint kedvező áron is hozzáférhető hang és fény mozgásérzékelők felszerelését ajánljuk.
  • Amennyiben  otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre. Tanácsos lemez vagy pénzkazettát vásárolni. A pontos hely ismerete csak önre tartozik, azt senkivel ne ossza meg!
  • Ismeretlen eredetű eszközökkel házalókat, vagy egyéb trükkös indokokkal becsengető személyeket NE engedjen be otthonába! Amennyiben valamelyik szolgáltatótól (víz, gázművek, kábel TV, elektromos szolgáltató, stb.) keresik, kérje el a hivatalos minőségét igazoló igazolványát. Ha kétsége van, kérjen visszajelzést az adott szolgáltatótól arra vonatkozólag, hogy valóban küldtek-e munkatársat, szakembert Önhöz!
  • Ha ismeretlen személy rendőrnek illetve hivatalos személynek adja ki magát, minden esetben kérje el az arcképest igazolványát, jelvényének számát figyelje meg. Az igazolvány felmutatása kötelező!
  • Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédjaival. Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonaira, ha gyanús idegent lát lakásaik közelében, azonnal hívja a rendőrséget.
  • Utazáskor, vásárláskor a zsebtolvajok ellen a legjobb védekezés, ha táskáját többször ellenőrzi, hogy zárva van-e, azt minden estben tartsa maga előtt. Fontosabb iratait, értékeit zárható belső zsebekben rejtse el!
  • Az ATM automatánál történő pénzkivételkor járjon el mindig nagyon körültekintően. Válasszon forgalmas helyet, amennyiben megoldható kísérje el Önt valamelyik hozzátartozója. PIN kódját ne tartsa kártyája mellett, és csak abban az esetben üsse be, ha nem áll Ön mellett senki.  Ha megkapta a készpénzt, tegye azt azonnal a táskájába!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es számon!